fbpx

Wina słodkie

 

Wyjątkową cechą win słodkich jest to, że mają one bardzo dużą zawartość cukru resztkowego. Otrzymana słodycz w połączeniu z delikatną kwaskowością tworzy kompozycję, która gwarantuje niesamowite wrażenia na podniebieniu. Słodkie wina są doskonałą propozycją dla osób, które lubią wina o łagodnym smaku. Wina słodkie są podawane zazwyczaj po jedzeniu. Jest bardzo miłym towarzyszem ciast i deserów. W naszej ofercie znajdują się propozycje wyprodukowane ze szczepów winogron o znacznej zawartości cukru. Każde wino słodkie z naszego sklepu jest rezultatem pracy doświadczonych winiarzy, który stosują tradycyjne metody winifikacji. Zapewniamy, że znajdziesz w naszym sklepie szlachetne trunki, których smak i zapach przez długi czas pozostanie w Twojej pamięci. Warto zwrócić uwagę na to, że wino słodkie można otrzymać na parę sposobów. Najbardziej cenione są trunki, w których wyjątkowa słodycz jest uzyskiwana w sposób naturalny. W naszej ofercie znajdują się na przykład propozycje wzbogacone o szlachetną pleść botrytis cinerea, która jest odpowiedzialna za optymalną koncentrację cukrów i glicerolu w napoju. Gdy poszukujesz prawdziwych, słodkich win, które zaskakują świeżością, bogactwem smaku oraz zapachu, to zachęcamy do zapoznania się z naszymi propozycjami.

Wina słodkie – czym się wyróżniają?

 

Wina słodkie mimo swojego doskonałego smaku nadal są bardzo negatywnie postrzegane przez konsumentów. Szkoda, ponieważ jest to z bardzo dużym prawdopodobieństwem najtrudniejszy oraz najdroższy w produkcji rodzaj wina na świecie. Dlaczego tak wiele osób nie docenia słodkich win? Najczęściej wynika to z ich wcześniejszych doświadczeń, które wiążą się ze smakowaniem kiepskich słodkich win, które swój smak zawdzięczają dodatkowi nieprzefermentowanego soku z winogron lub bardzo zwyczajnych win komercyjnych we wszystkich możliwych kolorach, do których natomiast dodano trochę słodyczy, żeby ich wypicie w ogóle było możliwe. W następnym etapie konsumenci często słyszą, że powinni trochę z przymrużeniem oka patrzeć na każde wino, które jest uzyskiwane w drodze całkowitej lub częściowej fermentacji, które nie jest wytrawne. Bez względu na to, czy naprawdę nie ma w nim cukru. Dla jakości win słodkich najważniejsza jest harmonia pomiędzy słodyczą a kwasowością. Wino, w którym pozostało dużo cukru resztkowego, wymaga silnej kwasowości, żeby ją zrównoważyć i nie mieć ulepkowatego smaku. Dobre słodkie wino, które ma dużą zawartość cukru naturalnego albo dodanego, można na przykład zrobić z gron, które zamarzły na krzewach. Dzięki temu w soku znajduje się zarówno cukier, jak i naturalna kwasowość. Wcześniej usuwa się z miazgi zamarzniętą wodę. Można też skorzystać ze sprzyjającego klimatu, w miejscach, w których jesienią nie ma zbyt dużych ilości deszczu. Jest wtedy możliwość pozostawienia owoców na krzewach. Można też przekręcić kiść w taki sposób, żeby nie miała kontaktu z rośliną. Natomiast owoce, gdy odparowują wodę, ulegają zrodzynkowaniu. Zapraszamy do obejrzenia naszej oferty win słodkich.

zobacz również

Wina wytrawne

Wina półwytrawne

Degustacja wina