🇮🇹 Włochy

MOSCATO D’ASTI D.O.C.G.

Winogrona Moscato użyte do produkcji tego wina pochodzą z winnic zlokalizowanych w regionie Castiglione Tinella w Piemoncie. Winogrona są delikatnie wyciskane, a sok poddawany jest fermentacji w kontrolowanej temperaturze.

Wino to ma bladożółty kolor i bogaty bukiet kwiatów akacji, stokrotek i szałwii. W ustach jest dobrze zbalansowane, świeże i bardzo przyjemne, z nutą delikatnej słodyczy i lekkimi, pienistymi bąbelkami. Podawać schłodzone do świeżych serów lub na zakończenie posiłku do deserów.

Aperol Barbieri Aperitif

104,50 

Aperol został wyprodukowany w 1919 roku przez braci Barbieri w Padwie, Włochy. Jest to likier o lekko gorzkawym smaku. Aperol ma jasnoczerwony kolor. Jego podstawowymi składnikami jest gorzka pomarańcza, rabarbar i wyciąg z ziół.

Sprawdź prosty przepis i proporcje na drink aperol spritz.

Dodaj do koszyka

Brunello Di Montalcino

361,00 

Wino o wieloletniej tradycji, znakomitej reputacji i unikalnym stylu, który zawdzięcza wyjątkowemu mikroklimatowi obszaru Montalcino. Skomponowane w 100% z odmiany Sangiovese, dojrzewa przez 3 lata w dużych beczkach ze slawońskiego i francuskiego dębu, następnie kolejny rok w butelce. Piękna rubinowo-czerwona szata nabierająca wraz ze starzeniem się trunku granatowych refleksów. Bukiet intensywny, pełny i różnorodny z dominującymi aromatami owoców leśnych. Usta wytrawne, miękkie ale pełne; delikatne i szorstkie jednocześnie. Finisz niebywale długi i pełen dojrzałych tanin. Wino o potencjale dojrzewania sięgającym ponad 20 lat. Polecane do grillowanej wołowiny, dziczyzny i dojrzałych serów.

Dodaj do koszyka

Neirano Perlato Spumante Brut

36,00 

Lekkie wino musujące o jasnożółtej barwie. Posiada bogaty bukiet białych owoców połączonych, z delikatnymi kwiatowymi akcentami.

Dodaj do koszyka

Chianti Riserva 2018

Riserva Chianti Classico przekonuje elegancją i finezją. Blend dominuje Sangiovese  z niewielkim dodatkiem Merlot i Cabernet Sauvignon, wino to starzeje się przez prawie dwa lata w beczkach z francuskiego dębu potem leżakuje w butelce kolejne 6-9 miesięcy przed wypuszczeniem na rynek. Dłuższe leżakowanie pomaga winu zyskać strukturę i długowieczność, dzięki czemu jest idealnym partnerem do każdego świątecznego posiłku.

 

Chianti Classico Sangió

Michael Schmelzer, twórca tego wina jest nazywany jest Panem Sangiovese z uwagi na pasję z jaką oddaje się swojej pracy.  Sangio to jego drugie wino w ramach apelacji Chianti Classico,  które jest owocowe, lekkie i żywe oraz bliskie oryginalnemu smakowi winogron. Winifikowane do 70% w zbiornikach cementowych i do 30% w używanych kilka razy drewnianych beczkach oferuje czyste Sangiovese bez efektu przebeczkowania.

Można w nim wyczuć wiśnie, śliwki, bogaty kosz owocowych aromatów.
Lekko schłodzona butelka Sangió w ciepły letni wieczór – to jak spędzanie czasu z dobrym kumplem, który ma potencjał, by stać się prawdziwym przyjacielem w nadchodzących latach.

 

Tzingarella

Winnica Monte Bernardi znajduje się w Panzano, małej wiosce w sercu Chianti Classico.

Tzingarella to mieszanka Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (40%), Cabernet Franc (15%) i Colorino (5%) z  młodszych winnic. 

Tzingarella (młodsza kuzynka “supertoskanów”) o pięknej rubinowej szacie,  jest pełna dojrzałych owoców (wiśnie, porzeczka, jeżyny), delikatnych przypraw i nut ziołowych.  18 miesięcy dojrzewania w beczce dodaje jej złożoności i gładkości taninom. Długi finisz, dobry potencjał starzenia.

Langhe Nebbiolo Lampio

100% Nebbiolo. Cuvee Lampio jest przyjemnie złożone, intensywne z aromatami śliwki, wiśni, lukrecji i pieprzu. W ustach bogate i eleganckie z pikantnymi nutami, jedwabistymi i bardzo delikatnymi taninami.
Wino jest starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 18 miesięcy, a następnie 6 miesięcy w butelce.

Primitivo Livruni

Primitivo Livurni to przedstawiciel swojego gatunku o wysokiej jakości i dużej złożoności. Ma piękny rubinowy kolor z fioletowymi odcieniami. W nosie odnajdziemy charakterystyczne nuty czarnej porzeczki, śliwki, dojrzałej truskawki i maliny. Bardzo gładkie na podniebieniu, z ułożoną taniną i odświeżającą kwasowością.

Garaganega

Białe wino  wytwarzane wyłącznie z winogron Garganega pochodzących ze starych winnic.

Jasnożółty słomkowy kolor, w nosie owocowo-kwiatowe, mineralne. W ustach wyczuwalny jest lekki posmak gorzkich migdałów. Dobra równowaga między ciałem, a kwasowością, która dodaje przyjemną świeżość. Świetna pijalność i elegancja.

RIVE Prosecco Valdobbiadene

Wino to jest wybitnym ambasadorem apelacji Valdobbiadene. Występujące tu duże różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą tworzą znakomity mikroklimat i sprawiają, że powstałe wino jest wyrafinowane, cudownie świeże, z aromatami dojrzałych jabłek i kwiatów akacji. W smaku odnajdziemy soczystą, dojrzałą gruszkę, migdały i nuty przypraw. Wyprodukowane jest ze starannie selekcjonowanych gron, pochodzących tylko z jednego rocznika (z włoskiego: millesimato) przy użyciu metody kilkukrotnego schładzania, by utrzymać maksymalną owocowość.

Valdobbiadene Prosecco

Doskonałe wino musujące pełne aromatów kwiatowych i owocowych takimi jak akacja i gruszka. Wytrawne, intensywne podniebienie dostarcza dojrzałego jabłka, białej brzoskwini i pikantnych nut mineralnych. Zrównoważone i sprężyste.

Wina włoskie – trunki półwyspu apenińskiego
Włochy to kraj, który cechuje się ciepłym klimatem śródziemnomorskim. To właśnie za jego sprawą rosnące w tym kraju winorośle nadają się idealnie do tworzenia z nich wina. Wino jest trunkiem alkoholowym, docenianym przez ludzi na całym świecie. Jeżeli, więc sam należysz do grupy fanów tego alkoholu, to wina włoskie na pewno przypadną Ci do gustu. Te przepełnione aromatem trunki podbiją serca nawet najbardziej krytycznych koneserów.

Wina włoskie – co warto wiedzieć?
Zacznijmy od tego, że smak konkretnego wina włoskiego jest bezpośrednio związany z regionem, w którym wyrastały winorośle, a dokładniej jego klimatem, a także aspektami chemicznymi produkcji oraz czasem dojrzewania trunku. Ze względu na to, wina włoskie są naprawdę różnorodną oraz obszerną kategorią. Zawierają się w nich zarówno wina czerwone, białe, jak i musujące. Nie jest, więc żadnym problemem znalezienie takiego rodzaju, który przypadnie nam do gustu. Warto także dodać, że produkcja win włoskich, to proces przeprowadzany w sposób bardzo dokładny, dzięki czemu powstały w efekcie końcowym alkohol, ma najwyższą możliwą jakość.

Włoskie wina – charakterystyczne smaki
Jeżeli szukasz konkretnych rodzajów win włoskich, ale nie wiesz zupełnie, od którego z nich zacząć, to postaramy Ci się pomóc. Jesteś fanem głębokich, owocowych smaków? W takim razie czerwone wino Barbera D’Alba pochodzące z winnicy Collina SerraGrilli zdecydowanie pobudzi pracę Twoich kubków smakowych. Jeżeli natomiast preferujesz wina białe, polecamy Semplicemente Bellotti Bianco, które cechuje się delikatnym owocowym smakiem. W końcu, wszyscy miłośnicy win musujących, powinni zainteresować się winem Lambrusco Tasso, którego wiśniowy, kwaskowaty smak będzie idealnym towarzyszem wieczornej kolacji.
Jesteś fanem win włoskich? W takim razie do gustu przypadną Ci również na pewno wina hiszpańskie. W naszym sklepie znajdziesz trunki pochodzące zarówno z Polski, jak i z dalszych zakątków świata. Serdecznie zachęcamy do zapoznania się z dostępną ofertą.
Sprawdź nasz artykuł opisujący wina włoskie.