SklepOxer Wines

Marko Gure Arbasoak

Gure Arbasoak to po baskijsku “nasi przodkowie”. Reprezentuje szacunek dla starożytnej kultury baskijskiej. Fraza na przedniej etykiecie pochodzi z baskijskiego zaklęcia czarownic. Baga, Biga, Higa. Ikimilikiliklik, Izan Ontsa! (Raz, dwa, trzy, abrakadabra, bądź dobry!).

Winnice zlokalizowane są na terenach wioski Kortezubi, w regionie Bizkaia, gdzie znajdują się słynne jaskinie z listy światowego dziedzictwa UNESCO.

70% soku fermentowane jest w beczkach dębowych, a 30% w stalowych kadziach, następnie wino jest starzone na osadzie przez 9 miesięcy i butelkowane bez procesu filtracji. Efektem jest wino o wyjątkowym charakterze.

Marko Gure Arbasoak prezentuje aromaty dojrzałego żółtego jabłka i gruszki, a także nuty ziołowe i kwiatowe. Fermentacja w beczce i bâtonnage dodają dymnej i drożdżowej złożoności, a także kremowej konsystencji. Przyjemne wytrawne i mineralne wykończenie.

94 punkty u Roberta Parkera.

Marko Loretxoa

Loretxoa oznacza mały kwiat i jest odniesieniem do piosenki Benito Lertxundi, uznanego baskijskiego piosenkarza i autora tekstów. Cytat na etykiecie pochodzi od szwajcarskiego poety Hermanna Hessego: “Słońce przemawia do nas poprzez światło. Kwiaty przemawiają zapachem i kolorem. Powietrze komunikuje się poprzez chmury, śnieg i deszcz”.

To wyjątkowe wino tworzy w 50% Hondarribi Zuri Zerratia, 35% Hondarribi Zuri i 15% Izkiriota Txikia. Po fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej wino jest przenoszone do beczek po Fino Sherry, wypełnionych do 80% pojemności, w których dojrzewa przez 2 miesiące pod kożuchem drożdżowym (flor). 

Marko Loretxoa pokazuje cytrusowe aromaty z tymi pochodzącymi od specyficznego dojrzewania (umami, dojrzałe jabłko, siano). Wytrawne pełne usta zakończone piękną słonością, która przenosi cię bezpośrednio z północy Hiszpanii na południe, 2 odległe regiony półwyspu w jednym kieliszku. Kwasowość i słoność są tym, co najlepiej definiuje to txakoli. Bez wątpienia wino niespotykane i warte odkrycia.

Marko Skin

Skin odnosi się do kontaktu tego wina ze skórą. Na etykiecie jest ona przedstawiona jako pozbawiona skóry twarz, której towarzyszy fraza “Twoja skóra przyciąga mnie grawitacją całego kosmosu, który na zewnątrz cierpi swoją nieprzeniknioną czarną wieczność”, autorstwa nikaraguańskiego poety Giaconda Belli.

Po 20 dniach kontaktu ze skórkami w 300-litrowych amforach, skórki są usuwane, a wino pozostawia się do fermentacji. Następnie przelewane jest do 225-litrowej beczki z francuskiego dębu, gdzie dojrzewa przez 8 miesięcy w kontakcie z osadem drożdżowym. Wino jest butelkowane bez filtracji.

Marko Skin prezentuje aromaty pigwy i pieczonego jabłka. Na podniebieniu żywa kwasowość jest dobrze zrównoważona smakami karmelizowanej skórki pomarańczowej i suszonej moreli. Kontakt ze skórką nadaje mu przyjemną, jędrną strukturę.

Marko 2019

Txakoli nietypowe. Winogrona pochodzą z późnego zbioru, są zbierane ręcznie, a wydajność jest niższa niż dozwolona dzięki rygorystycznej selekcji winogron. Winnica jest uprawiana ekologicznie, wino dojrzewa na osadzie drożdżowym przez  cztery miesiące, dzięki czemu wino ma dojrzalszy i pełniejszy charakter. Marko to wino, o kilkuletnim potencjale starzenia, z każdym rokiem będzie nabierać złożoności. Robert Parker ocenił je na 91 punktów.