Słodkie

Sherry Cream Isabela

Wino wzmacniane Isabela Cream to mieszanka wytrawnego Oloroso i słodkiego Pedro Ximenez (75% Palomino fino + 25% Pedro Ximénez).
Cukier resztkowy jest na poziomie 130 g/litr.
Wino ma piękny głęboki kolor mahoniowy. Jest bardzo aromatyczne, nuty orzechowe i dojrzałych owoców, suszonych śliwek, daktyli, rodzynek, z nutami czekolady, nutami czekolady. Na podniebieniu to sherry oferuje gładki, dobrze zbalansowany i bogaty smak. Finisz jest długim i złożony.
Zalecamy podawać  lekko schłodzone w towarzyszące niebieskich serów pleśniowych (gorgonzola, stilton itp.) lub deserów owocowych.
Isabela Cream można również pić z lodem z plasterkiem pomarańczy jako long drink.
 

Tokaj Late Harvest

Węgierskie wino z regionu Tokaj, tworzone z odmian Furmint oraz Harslevelu zbieranych późno, aby zdobyć i koncentrację aromatów, smaków oraz słodyczy. Mamy tu pięknie rozwijające się aromaty – cytrusy, morele, brzoskwinie, kwiat czarnego bzu, kwiat lipy, oraz świeże tropikalne nuty owocowe. Smak jest żywy, dynamiczny i dobrze zorganizowany. Owocowe nuty moreli i orzechów laskowych. Trwały i przyjemny finisz z elegancką mineralnością i kwasowością!

Domaine Impérial Tokaj

Na podniebieniu świeżość oraz doskonała świetnie zrównoważona kwasowość. Szamorodni to historyczna kategoria winiarska Tokaja, podobnie jak 3 Puttonyos Aszú. Mają one zasadniczo to samo bogactwo i styl w aromacie i smaku. Przy produkcji tej etykiety wykorzystane są winogrona z upraw organicznych Hétszőlő. Dzięki stosunkowo umiarkowanej słodyczy i doskonałej równowadze jest to rodzaj wina w stylu aszú, które tworzy znakomitą i bogatą harmonię z wyśmienitymi potrawami, a niekoniecznie tylko z deserami.

Piesporter Goldtröpfchen Riesling Auslese

Soczysta słodycz zbalansowana idealną kwasowością, bardzo taneczne i ożywcze wino! Intensywne w jednoczesnej powściągliwości. Bardzo delikatny bukiet Rieslinga ukazujący brzoskwinie i morele, połączone z mandarynką, ananasem, marakują i białą śliwką. Wyjątkowo delikatne, świeże i bogate w finezję wino deserowe, w ustach ukazujące połączenie mąki łupkowej z puree z moreli.

Furmint HUNCUT édes

Wino z późnego zbioru, to styl zwany miejscowo „Késői Szüretelésű. Charakteryzuje się wysoką zawartością cukru, którą dopełnia kwasowość, owocowość i świeżość. W intensywnym aromacie można znaleźć ślady dojrzałej pigwy, dżemu morelowego, skórki z pomarańczy, cynamonu i propolis.

Vin de Constance

Jasnożółta barwa ze złotymi refleksami. W nosie intensywne aromaty cytrusów, imbiru i świeżej gałki muszkatołowej. Usta eleganckie, zaokrąglone o dobrej kwasowości i kremowym posmakiem. Dalej na podniebieniu pikantne, pełne i orzeźwiające, zakończone długim oraz skoncentrowanym finiszem.

[vivino]3484020[/vivino]

San Grod Moscato d’Asti

Cudownie pachnące i słodkie, ale nigdy nie lepkie. Pełen zapach winogron muszkatołowych, smakujący lodowato, cudownie orzeźwiający. Niska zawartość alkoholu uwodzi Cię do niepohamowanej przyjemności. Uzależniające!

Wino lekkie i świeże. Dobrze komponuje się z kuchnią azjatycką i deserami.

[vivino]1871485[/vivino]

Impression Riesling Late Harvest

Ten słodki riesling starzony jest 6 miesięcy w amerykańskim dębie. Słodkie, czarujące biało wino, charakteryzujące się zapachami brzoskwiń i gruszek z delikatnymi aromatami dębu, wanilii i karmelu. W ustach pełne owocowe z przyjemną słodyczą.

Silver

Półsłodkie wino na styl japoński, w którym ume (owoc z rodziny śliwki) nadaje wyjątkowy smak i delikatny aromat. Bardzo charakterystyczne, z ekspresją owoców oraz gładką i subtelną strukturą. Zadziała świetnie jako aperitif, będzie także dobrym kompanem deserów. Świetnie smakuje z kostką lodu i mocno schłodzone.

Sprawdź przepis na prosty drink z Choya.

Solaris

Słodkie wino od atakującego szpicę polskie winiarstwa producenta Kojder. Winnica usytuowana w województwie pomorskim z unikatową glebą piaszczysto-gliniasta z udziałem kredy. Jako jedyna winnica w Polsce posiada certyfikat uprawy ekologiczne ECOVIN.

Mallet Sauternes Quancard

Znakomity Sauternes z winogron odmian Semillon (50%), Sauvignon Blanc (20%) i Muscadelle (30%), dotkniętych szlachetną pleśnią botrytis cinerea, leżakowany w stalowych tankach. Wino o pięknej, złotej szacie, pełne aromatów dojrzałych pomarańczy, miodu i owoców kandyzowanych. Usta słodkie i skoncentrowane ze szlachetnym posmakiem botrytis.

Tradition Moelleux Blanc

Wino skomponowane z odmian Colombard, Semillon i Ugni Blanc, o jasnozłotej barwie i kwiatowo – miodowych aromatach. W ustach krągłe i aromatyczne, z wyczuwalną słodyczą.

Naturalne wina słodkie – wyborne trunki dla każdego

Trunki alkoholowe towarzyszą nam od zarania dziejów. Jednym z tych, o którym usłyszymy już w czasach starożytności, jest oczywiście wino. Pierwotnie alkohol celebracyjny, który w dzisiejszych czasach jest jednym z najczęściej spożywanych na całym świecie trunków. Zdecydowanie nie brakuje fanów wina, jednak jak wiele osób, tak wiele upodobań. Dzięki temu, że wina znajdziemy na rynku w naprawdę różnorodnych postaciach, każdy może wybrać takie, które mu posmakuje. Popularną opcją, która odpowiada wielu osobom, są naturalne wina słodkie.

Naturalne wina słodkie – charakterystyka oraz zalety

Naturalne wina słodkie to bardzo obszerna kategoria trunków. Znajdziemy w niej bowiem zarówno wina czerwone, jak i białe. Główną cechą naturalnych win słodkich jest oczywiście większa zawartość cukru, wykorzystywana do ich produkcji. Tutaj warto dodać, że ze względu na to, naturalne wina słodkie są bardziej kaloryczne, a co za tym idzie niepolecane osobom próbującym zrzucić zbędne kilogramy. Słodki smak tych trunków sprawia natomiast, że świetnie komponują się one z produktami spożywczymi, takimi jak na przykład orzechy, czy ser. Jakościowe naturalne wino słodkie powinno się jednak także cechować dość wysoką kwaskowatością.

Naturalne wina słodkie – intrygujące propozycje

W ofercie naszego sklepu znajdziesz wiele, różnych naturalnych win słodkich. I tak ciekawą propozycją jest na przykład węgierskie wino Tokaj Late Harvest. Oczaruje Cię ono aromatem cytrusów, moreli, brzoskwiń oraz kwiatu czarnego bzu. Kolejnym wartym uwagi naturalnym winem słodkim jest Tradition Moelleux Rouge. To czerwone wino będące kompozycją bordoskich odmian Cabernet Sauvignon i Merlot jest wyrafinowanym trunkiem dla wszystkich tych, którzy cenią sobie jakość oraz klasykę. Ostatnim naturalnym winem słodkim, które Ci przybliżymy, jest włoskie wino musujące San Grod Moscato d’Asti, które jest pełne zapachu winogron muszkatołowych, a przez to wyjątkowo orzeźwiające.

Zainteresowały Cię nasze naturalne wina słodkie? W takim razie koniecznie zapoznaj się z ofertą zawartą w pozostałych kategoriach, takich jak na przykład wina włoskie. Coś na pewno przyciągnie Twoją uwagę.