Chardonnay

Chablis

Klasyczne Chablis, mineralne, owocowe i świeże. Nos dominuje przyjemny i delikatny bukiet białych kwiatów i owoców cytrusowych. Podniebienie jest bogate i owocowe. Uprawa orgniczna bez certyfikatu.

MÂCON-LOCHÉ – EN CHARPAUX

Mâconnais jest istną wylęgarnią talentów i w znacznym stopniu przyczynia się do odrodzenia przemysłu winiarskiego Burgundii, z którym jest ściśle powiązany. W Clos des Rocs Olivier Giroux wykonuje niezwykłą pracę, cyzelując chardonnays z musującą świeżością, jego praca i jego wina są doceniane przez najlepsze przewodniki i krytyków. Ledwie osiem hektarów, a już zadatki na wielkie wino, stał się, w ciągu zaledwie kilku roczników, obowiązkowym punktem w południowej Burgundii.
Kolor: jasny, jasnożółty, żywy, złoty.

Nos: bardzo delikatny, czysty, kwiatowy, subtelny, świeży, owocowy, delikatny, rozwijający się aromat przypominający kwiat akacji, ale także nuty masła, dębu, białych kwiatów, liścia mięty, świeżych owoców, migdałów, białej brzoskwini. Bardzo delikatny aromat beczki.

Podniebienie: W ustach dominuje owoc, tekstura jest bardzo gładka, a jednocześnie pozostaje rześka, gwarantując maksymalną świeżość. Doskonały jako aperitif, będzie towarzyszył wielu kulinarnym przygotowaniom opartym na owocach morza. 90% i 10% w 220-litrowych beczkach.

Lanson Le Black Label Brut

Od XIX w. do dziś Lanson zaopatruje brytyjską rodzinę królewską – herb Elżbiety II jest widoczny na etykiecie szampana Lanson. Od 1977 r Lanson to główny dostawca szampana na imprezy związane z turniejami tenisowymi na Wimbledonie. Klientem jest też Tour De France.Dom szampana pozostawał własnością rodziny do 1980 roku. Od 2006 r. funkcjonuje jako grupa Lanson-BCC i jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych marek szampańskich na świecie.

Brut Tradition

Szampan Brut Tradition z Domu H.BLIN, jak każdy szampan z oferty, jest opracowany głównie z większości Pinot Meunier (80%, i 20% Chardonnay), jednej z najbardziej zaskakujących odmian winogron w Szampanii.
Oferuje unikalny i zaskakujący smak o świeżych i owocowych odcieniach.
W nosie żywe i ekspresyjne, z nutami brzoskwini, nektarynek i gruszek. Subtelne aromaty tostowanego chleba. W smaku żywe, zbalansowane, z posmakiem brioszki i pieczonych gruszek.
Doskonały stosunek ceny do jakości.

Chardonnay Sur Calcaire

Te winorośle Chardonnay rosną na pięknych terroir zwanych Pierres Dorees na południu Beaujolais.
Uprawiane z największą starannością, wino to oferuje świeże aromaty owoców cytrusowych i owoców o białym miąższu. To świetny przykład bez-beczkowego Chardonnay, którego stylistyka wymaga świeżości i lekkości. Doskonałe na aperitif!

Crémant du Jura Sauvage

Piekny delikatny bąbel tego cremant musuje w bladożółtym winie ze srebrzysto-zielonymi odcieniami. Nos delikatny i elegancki, lekki akcent tostów, zielonych jabłek, owoców cytrusowych, kwiatowy nos z nutami kwiatów łąkowych. Podniebienie charakteryzuje piękna giętkość, bąbelki są obecne bez przerysowania. Aromaty potwierdzają nos i długi finisz.

Semplicemente Bellotti Bianco

100% Cortese z winnic należących do Ulivi w Gavi i okolicach. Owoce zostały pozbawione pestek i poddane spontanicznej fermentacji w zbiorniku i beczce, a następnie leżakowały ponad 6 miesięcy w gigantycznej beczce dębowej o pojemności 11 tys. litrów, bez dodatku siarki w żadnym momencie. Aromatyczne i zabawne, z koroną wskazującą na jego zamierzoną glou-glou naturę.

Gastine

Mała posiadłość (sześć hektarów) Isabelle i Jérémy Decoster Coiffier, w regionie Bugey, jest kopalnią pięknych win. Pracując organicznie i nisko interwencyjnie produkują bardzo czyste i świeże wina. Gastine to mieszanka 70% Gamay i 30% Chardonnay, macerowana przez trzy tygodnie w całych kiściach i starzona przez osiem miesięcy na osadzie w kadziach z włókna szklanego. Jest to bardzo świeża i czysta czerwień, płynna i owocowa. Przepyszne.

Tradition Deux Grains de Paradis

Wino pełne, potężne, złożone i trwałe w swoich aromatach zielonych orzechów i migdałów. Typowość Savagnin łączy się z krągłością i tłustością Chardonnay, dając  wspaniałą równowagę, która sprawia, że jest to archetypiczna biała Jura francuska. Wina Domaine Baud produkowane są przy użyciu zrównoważonego rolnictwa, chroniącego środowisko i bioróżnorodność gleb. Od 2015 winnica posiada certyfikat Terras Vitis.

MK Rose

O tym cielistym i charakternym rose Alastair Reed i Sam Cook mówią “killer”. Charakteryzujego go głebia koloru i smaku. Nos i podniebienie przepełnione delikatnymi, bardzo lekko tłoczonymi owocami (porzeczka, truskawka, liczi, malina) i ziołową nutą. Na dodatek dobrze wyważona kwasowość i macie prawdziwego killera na każdą okazję.

Mt. Midoriyama Chevaucher L’Eclair Pét-Nat

Etykieta odnosi się do potężnego Makoto Nagano wspinającego się na górę Midoriyama w celu osiągnięcia całkowitego zwycięstwa “Total Victory” w Ninja Warrior. W świecie, który często produkuje wina jednowymiarowe o zunifikowanym smaku Konpira Maru mierzy się w sposób niekonwencjonalny z klasycznym trio szampańskich odmian winorośli – Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Mandarynka, lekkie pomarańczowe cytrusy, brzoskwinie, zioła i wędzone migdały, z subtelną pikanterią i sprężystym nagazowaniem. Jest lekkie, delikatne i rześkie, lekko cierpkim finiszem, który gwarantuje uczucie orzeźwienia.

Battista

Etykieta przykuwająca uwagę, z nawiązaniem do okresu renesansu. Typowe Chardonnay z północnych Włoch. W smaku bardzo owocowe, z przewagą cytrusów i gruszek, jednak ze względu na proces leżakowania wina na osadzie drożdżowym, możemy wyczuć również aromaty woskowe i migdałowe. Wino mocno aksamitne. z piękną kwasowością i długim finiszem.

Halka

Aromat:
Intensywny jasnożółty kolor. Aromaty białych kwiatów, lilii i róż, z łagodnymi nutami cytrusowymi.
Smak:
Każdy łyk niesie ze sobą ekstremalną owocowość zrównoważoną przyjemną kruchością. Dobrze zbalansowana słodycz, świeże, rześkie i bardzo długie na podniebienie.
Potrawy:
Aperitif i podczas spotkań towarzyskich. Doskonałe do kuchni azjatyckiej oraz do sałatek słodko-kwaśnych. Idealne do polskiej kuchni, takiej jak Placki ziemniaczane ze śmietaną czy Kaczka ze śliwkami.

Nazwa wina wywodzi się ze znanej opery Stanisława Moniuszki – „Halki”.

Remordimiento Chardonnay

Chardonnay, które nie jest typowe dla tego regionu, rośnie na twardej glebie wapiennej. Winorośl została wybrana ze względu na podobny charakter gleby w Chablis i posadzona na najwyższych wzniesieniach Jumilli.

Młode, mocne wino jest przechowywane na osadzie w francuskich beczkach (500-700 litrów) przez 10 miesięcy. Eleganckie, świeże Chardonnay z subtelnymi aromatami drewna.

Wino bogate i eleganckie.
Idealne do wędzonej ryby i azjatyckiej kuchni.

Brut Nature

Wytrawna Franciacorta w kupaż której wchodzi 85% Chardonnay i 15% Pinot Noir. Dojrzewa 30 miesięcy na osadzie. Jej porywająca paleta zapachowa rozciąga się od białych owoców, pieczonych jabłek, gruszek, przez akcenty skórki chlebowej i przypraw. Delikatne musowanie, odpowiednia kwasowość i wytrawność wina sprawiają, że nadaje się idealnie nie tylko do jedzenia ale również jako aperitif.

Mega Spileo Cuvee III White

Pierwsze wzmianki o klasztornych winnicach Mega Spileo sięgają 1550 roku. W 1999 roku winnice zostały odrestaurowane i obsadzone lokalnymi i międzynarodowymi odmianami: Mavrodafne, Mavro Kalavritino, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Lagorthi, Assyrtiko, Malagousia i Rieslingiem.