Biodynamiczne

Amaltea Brut Nature Reserva

Cava z prawdziwą klasą! Delikatne, drobne bąbelki z wyraźną kwasowością i żywymi owocami, aromatami drożdży, gruszki,  świeżej bułki tartej i skórki od chleba. Bąbelki są delikatne, ale intensywne, a finisz słonawo owocowy.
Loxarel to innowacyjna winiarnia w regionie Penedes w Hiszpanii, która prowadzi ekologiczne i biodynamiczne uprawy. Wina charakteryzują się ekspresją gleby, słońca i naturalnego otoczenia, a rezultatem jest coś, czego trzeba koniecznie spróbować.

Chianti Classico Sangió

Michael Schmelzer, twórca tego wina jest nazywany jest Panem Sangiovese z uwagi na pasję z jaką oddaje się swojej pracy.  Sangio to jego drugie wino w ramach apelacji Chianti Classico,  które jest owocowe, lekkie i żywe oraz bliskie oryginalnemu smakowi winogron. Winifikowane do 70% w zbiornikach cementowych i do 30% w używanych kilka razy drewnianych beczkach oferuje czyste Sangiovese bez efektu przebeczkowania.

Można w nim wyczuć wiśnie, śliwki, bogaty kosz owocowych aromatów.
Lekko schłodzona butelka Sangió w ciepły letni wieczór – to jak spędzanie czasu z dobrym kumplem, który ma potencjał, by stać się prawdziwym przyjacielem w nadchodzących latach.

 

Tzingarella

Winnica Monte Bernardi znajduje się w Panzano, małej wiosce w sercu Chianti Classico.

Tzingarella to mieszanka Cabernet Sauvignon (40%), Merlot (40%), Cabernet Franc (15%) i Colorino (5%) z  młodszych winnic. 

Tzingarella (młodsza kuzynka “supertoskanów”) o pięknej rubinowej szacie,  jest pełna dojrzałych owoców (wiśnie, porzeczka, jeżyny), delikatnych przypraw i nut ziołowych.  18 miesięcy dojrzewania w beczce dodaje jej złożoności i gładkości taninom. Długi finisz, dobry potencjał starzenia.

RIVE Prosecco Valdobbiadene

Wino to jest wybitnym ambasadorem apelacji Valdobbiadene. Występujące tu duże różnice temperatur pomiędzy dniem a nocą tworzą znakomity mikroklimat i sprawiają, że powstałe wino jest wyrafinowane, cudownie świeże, z aromatami dojrzałych jabłek i kwiatów akacji. W smaku odnajdziemy soczystą, dojrzałą gruszkę, migdały i nuty przypraw. Wyprodukowane jest ze starannie selekcjonowanych gron, pochodzących tylko z jednego rocznika (z włoskiego: millesimato) przy użyciu metody kilkukrotnego schładzania, by utrzymać maksymalną owocowość.

Valdobbiadene Prosecco

Doskonałe wino musujące pełne aromatów kwiatowych i owocowych takimi jak akacja i gruszka. Wytrawne, intensywne podniebienie dostarcza dojrzałego jabłka, białej brzoskwini i pikantnych nut mineralnych. Zrównoważone i sprężyste.

Refosk

Intensywne, ciemnoczerwone wino z fioletowymi refleksami. Nos pięknie owocowy, aromaty jeżyny, borówki, czereśni. Na podniebieniu dodatkowo wyczuwalne nuty pieprzu i tymianku. Bogactwo aromatyczne pięknie wyważone przyjemną kwasowością, która nadaje lekkości i świetnej pijalności.

Weiss Fusion

Leiner Fusion Weiss to białe, wytrawne wino z regionu Palatynat. Wino powstaje z odmian: silvaner, kerner, müller-thurgau, weissburgunder, grauburgunder. To wino lekkie, świeże i owocowe na podniebieniu. Pochodzi z uprawy biodynamicznej.

You Fuck My Wine

To cuvée jest mieszanką Malbeca (30%) i Jurançon noir (70%). Szczere, mocno owocowe o aromatach czerwonych porzeczek, malin i wiśni. Pomimo swojej obfitości w owocowy smak pozostaje winem o lekkiej i odświeżającej budowie.
Przed butelkowaniem nie jest oczyszczany ani filtrowany.

You Fuck My Wine to wino dla przyjaciół par excellence – jego bardzo wyraziste owoce, krągłe, pikantne i zachłanne usta nieuchronnie domagają się drugiego kieliszka! Na każdą okazję.

Montepulciano d’Abruzzo

Rubinowoczerwona intensywna barwa z refleksami granatu, w nosie intensywne i złożone z nutami czerwonych róż, czerwonych dojrzałych owoców, czerwonej porzeczki, jeżyn i lekkimi nutami korzennymi. Na podniebieniu miękkie i dość garbnikowe, pełne, z wyraźnym posmakiem w ustach oraz pełnym i satysfakcjonującym finiszem.

Semplicemente Bellotti Bianco

100% Cortese z winnic należących do Ulivi w Gavi i okolicach. Owoce zostały pozbawione pestek i poddane spontanicznej fermentacji w zbiorniku i beczce, a następnie leżakowały ponad 6 miesięcy w gigantycznej beczce dębowej o pojemności 11 tys. litrów, bez dodatku siarki w żadnym momencie. Aromatyczne i zabawne, z koroną wskazującą na jego zamierzoną glou-glou naturę.

Blanc de Noirs Brut

Champagne Fleury to rodzinna winiarnia położona w południowej Szampanii wokół miejscowości Courteron. Ta winnica jest prekursorem biodynamiki w tym regionie, od 4 pokoleń udowadnia, że wina uprawiane tą metodą są niezwykle jakościowe z dużym potencjałem starzenia. “Blanc de Noirs” (białe wino produkowane z czarnych winogron)to prawdziwy rzemieślniczy szampan, reprezentuje styl winiarni Fleury charakteryzującego się drobnymi bąbelkami i świeżością. Piekny jasno slomkowy kolor, finezyjne musującyi, intensywny nos z notami owoców i miodu. Podniebienie okrągłe, złożone i długie, oferuje aromaty dojrzałego jabłka, brioszki, pasty migdałowej i kandyzowanej cytryny.

Capsule Pet Nat

Pet nat wielowymiarowy, zaskakujący, z charakterem? Tylko Kapsuła od Fabien Jouves! Będzie was uwodzić słodyczą miodowych nut, dojrzałej moreli, mirabelki. Intensywny i kwiecisty nos to zasługa aromatycznych, późno zbieranych gron Petit i Gros Manseng. Pierwszy łyk, szok i niedowierzanie. Jest lekka słodycz, o której krzyczał nos, ale doskonale skomponowana z kwasowością i orzeźwiającymi bąbelkami. Finisz zaskakujący, orzechowe nuty utlenienia opoltą wasze podniebienia. To jednak nie koniec, ten pet nat to prawdziwy kameleon, słodkie nuty będą powoli ustępować na rzecz przyjemnie owocowej kwasowości. Rabarbar, agrest, czerwona porzeczka. Dla poszukiwaczy win wyjątkowych!

Biodynamiczna uprawa winorośli opiera się na pracach Rudolfa Steinera
i Marii Thun. Obejmuje ona praktyki organiczne, ale zawiera również
filozofię i kosmologię, traktując winnicę jako organizm i dążąc do
osiągnięcia równowagi między sferą fizyczną i wyższą, niefizyczną.
Gleba winnicy jest postrzegana jako część systemu połączonego z
planetą Ziemią, innymi planetami i powietrzem. Praktyki biodynamiczne
zbiegają się z cyklami planet, księżyca i gwiazd.

Jak powstaje to wino i czym się charakteryzuje? Sprawdź nasz artykuł opisujący wino biodynamiczne.