Pet-Nat

Pet Nat Gamay

Château Cambon została przejęta w 1995 roku przez Marcel Lapierre’a. Obecnie winnicą zarządza Marie Lapierre, wdowa po Marcelu Lapierre. Winnica jest organiczna, właściciele używają tylko naturalnych preparatów do traktowania winorośli. Winifikacja odbywa się z minimalnym dodaniem dwutlenku siarki, ręczny zbiór winogron i leżakowanie wina w dużych, starych dębowych beczkach – to jedne z zasad które stosuje Marie.

W nosie świeże i soczyste czerwone owoce – truskawki, maliny, poziomki. Do tego subtelne nuty waty cukrowej i kwiatów. W smaku przyjemne bąbelki, z czystą kwasowością i orzeźwiającym posmakiem. 

Średni wiek winorośli to 80 lat.

Simple Pet Nat

Ręczne zbiory idealnie dojrzałego owocu Muscata Ottonel. 6 godzinna maceracja na skórkach dla dodatnia cielistości i charakteru. Spontaniczna fermentacja na dzikich drożdżach zakńczona w butelce. Swieżość i owocowość wspomaga musujący dziarsko bąbel.

Capsule Pet Nat

Pet nat wielowymiarowy, zaskakujący, z charakterem? Tylko Kapsuła od Fabien Jouves! Będzie was uwodzić słodyczą miodowych nut, dojrzałej moreli, mirabelki. Intensywny i kwiecisty nos to zasługa aromatycznych, późno zbieranych gron Petit i Gros Manseng. Pierwszy łyk, szok i niedowierzanie. Jest lekka słodycz, o której krzyczał nos, ale doskonale skomponowana z kwasowością i orzeźwiającymi bąbelkami. Finisz zaskakujący, orzechowe nuty utlenienia opoltą wasze podniebienia. To jednak nie koniec, ten pet nat to prawdziwy kameleon, słodkie nuty będą powoli ustępować na rzecz przyjemnie owocowej kwasowości. Rabarbar, agrest, czerwona porzeczka. Dla poszukiwaczy win wyjątkowych!

Kungfu pet nat

„Kung Fu jest jak powrót do Hej, wyobraziłem sobie wino, które będzie ciosem, wino bez siarczynów, wino bez skazy, piękne, czyste z czystą intensywnością, które kopie w głowę, ale z równowagą, jak sztuki walki”. – Matias Riccitelli

Mt. Midoriyama Chevaucher L’Eclair Pét-Nat

Etykieta odnosi się do potężnego Makoto Nagano wspinającego się na górę Midoriyama w celu osiągnięcia całkowitego zwycięstwa “Total Victory” w Ninja Warrior. W świecie, który często produkuje wina jednowymiarowe o zunifikowanym smaku Konpira Maru mierzy się w sposób niekonwencjonalny z klasycznym trio szampańskich odmian winorośli – Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. Mandarynka, lekkie pomarańczowe cytrusy, brzoskwinie, zioła i wędzone migdały, z subtelną pikanterią i sprężystym nagazowaniem. Jest lekkie, delikatne i rześkie, lekko cierpkim finiszem, który gwarantuje uczucie orzeźwienia.

Barcelona Pet-Nat Orange

Etykiety serii Barcelona powstały przy współpracy winnicy z poznańskim artystą Noriakim, który na etykiecie ukazał właśnie swoją wizję przedstawiającą to miasto. Ten Pet-Nat to aromatyczna bomba owocowa, z delikatną słoną kredowością. W ustach nieco bardziej powściągliwe z aromatami tarty cytrynowej, delikatnej brioszki i zielonego jabłka. Wszystko zwieńczone świetną kwasowością i słonością, podparte lekką grejpfrutową goryczką!

Barcelona Pet-Nat Red

Etykiety serii Barcelona powstały przy współpracy winnicy z poznańskim artystą Noriakim, który na etykiecie ukazał właśnie swoją wizję przedstawiającą to miasto. Samo wino to czysta esencja czerwonych odmian, ukazująca świeżość, soczystość i ‘zieloność’, jaką możemy znaleźć w czerwonym winie. Lekka tanina w połączeniu z kwasowością, czarnymi owocami, jeżynami, aronią i nuta pieprzną oddaje nam charakter zachodniopomorskiego klimatu. Super świeże i soczyste, dla wszystkich fanów lekkich, wytrawnych czerwieni!

Oníric Pet-Nat

Świeże i ekscytujące wino musujące z Katalonii. Wykonane metodą przodków (Pet-Nat), to mieszanka odmian Xarel-lo i Muscat. Wino jest pięknie aromatyczne, teksturowe, kredowe ale również soczyste i jest idealnym trunkiem na słoneczny dzień. Nieklarowane i niefiltrowane, więc przed otwarciem najlepiej delikatnie wstrząsnąć go do góry, aby rozpuścił całe dobro, podobnie jak mętny sok jabłkowy.

Świeże, z aromatami gruszki, ananasa oraz jogurtu pomarańczowego.

Malafemmena

Zbierane ręcznie z biodynamicznych winorośli Roberto Di Filippo, po wyciśnięciu spoczywa w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze, zanim moszcz i naturalne drożdże zostaną umieszczone w butelce na wiosnę, umożliwiając spontaniczną fermentację.
Pet-Nat jest skrótem od Pétillant Naturel, co oznacza tylko i wyłącznie jedną fermentację. Po trzech miesiącach fermentacja kończy się i powstaje lekkie wino musujące z nutami gruszki, brzoskwini i brioszki. Bardzo soczyste i orzeźwiające z delikatną mineralnością i nutami przypraw korzennych.

Pét-Nat Sylvaner

Grona pochodzą z 45-letniej biologicznie uprawianej parceli w miasteczku Mittelbergheim. Wino stworzone metodą ancestralną, czyli zostało dofermentowywane w butelce bez dodawania drożdży, cukru, siarki ani usuwania osadu.
Sporo aromatów drożdżowych, takich jak skórka chleba czy brioszka oraz lekkie jogurtowe muśnięcie. Oprócz aromatów typowych dla wina leżakującego na osadzie z drożdży – znajdziemy również sporo dojrzałego owocu oraz sznyt kredowości, a to wszystko dopełnione zintegrowaną kwasowością i strukturą.

Ryšák Pét-Nat

Jedno z najmłodszych win z winnicy, pochodzi z kilku szczepów białych jaki czerwonych. Pachnie i smakuje świeżo zerwanymi truskawkami, drożdżówką z poziomkami i wiśniowym kisielem. Młode i świeże, delikatnie musujące z wysoką kwasowością, która świetnie współgra z pozostawionym osadem. Idealne dla wszystkich.

Macerowane 4 dni, fermentowane spontanicznie w stalowej kadzi, butelkowane bez dodatku siarki w celu dofermentowania już w butelce pozostawiony został cukier na poziomie 4g/L. Nieklarowane i niefiltrowane.

Pet-Nat Rose

Pet-Nat czyli wino robione metodą pradawną charakteryzuje się rewelacyjną świeżością, przy zachowaniu ciekawej struktury oraz świetnego owocu. Kupaż szczepów Regent oraz Pinot Noir idealnie wkomponuje się w letnie wieczory, pomimo różowego koloru nie tylko dla Pań.